Het is een verhaal dat al jaren meegaat: tijdens je slaap zou je ongemerkt spinnen opeten. Sommige mensen zeggen dat het er wel acht per jaar zijn, anderen denken zelfs meer. Het klinkt als iets uit een horrorfilm, maar hoe zit het echt? In dit artikel ontdek je of er een kern van waarheid in dit verhaal zit, hoeveel spinnen je werkelijk inslikt terwijl je slaapt, en waar dit hardnekkige gerucht vandaan komt.
Hoeveel spinnen eet je in je slaap?
Je eet nul spinnen in je slaap. Het verhaal dat mensen jaarlijks gemiddeld acht spinnen inslikken tijdens het slapen is een mythe. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit ooit gebeurt, laat staan regelmatig.
Spinnen zijn van nature schuw en vermijden trillingen en luchtstromen – precies wat een slapende mens veroorzaakt door ademhaling, snurken en beweging. Een spin heeft dus geen enkele reden om je mond te benaderen, laat staan erin te kruipen.
Waar komt dit verhaal vandaan?
Het idee dat je spinnen inslikt in je slaap komt uit de categorie urban legends die via internet en mond-tot-mond steeds verder verspreid zijn geraakt. Het zou voor het eerst op grote schaal zijn verspreid in de jaren ‘90, mogelijk als voorbeeld van hoe snel nepnieuws zich kan verspreiden.
Het zou lijken dat dit feitje thuishoort in her rijtje van 50 feiten die nep lijken – maar dat is dus niet waar. Mensen geloven het omdat het vaak herhaald wordt, niet omdat het waar is.
Waarom geloven mensen dit toch?
Dat heeft te maken met drie dingen:
- Het is griezelig genoeg om te blijven hangen, waardoor mensen het onthouden.
- Het klinkt ‘wetenschappelijk’, omdat er een concreet getal genoemd wordt (bijvoorbeeld acht spinnen per jaar).
- We zijn geneigd angstige verhalen sneller te geloven, vooral als ze iets zeggen over wat we niet onder controle hebben – zoals wat er gebeurt tijdens onze slaap.
Als iemand het vertelt met overtuiging, nemen veel mensen het klakkeloos over zonder het te checken.
Hoe groot is de kans dat een spin in je mond kruipt?
De kans is verwaarloosbaar klein tot praktisch nul. Spinnen zijn gevoelig voor trillingen, houden zich liever schuil op rustige plekken en zoeken geen warme, vochtige ruimtes zoals een open mond op. Bovendien lig je vaak onder een dekbed, beweeg je in je slaap en adem je continu uit – allemaal signalen die spinnen afschrikken.
Mocht er al eens een spin in je bed terechtkomen, dan zal die zo snel mogelijk een andere plek zoeken. Er is geen reden voor spinnen om actief contact met mensen op te zoeken.
Veelgestelde vragen
Eet je echt spinnen in je slaap?
Nee, dit is een mythe zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.
Hoe is dit gerucht ontstaan?
Waarschijnlijk als voorbeeld van hoe makkelijk mensen nepfeiten aannemen en verspreiden.
Zijn er mensen die dit wel ooit is overkomen?
Er zijn geen betrouwbare gevallen bekend waarbij iemand bewust of onbewust een spin heeft ingeslikt tijdens de slaap.
Moet ik bang zijn voor spinnen in mijn bed?
Nee, spinnen blijven meestal uit de buurt van mensen en zoeken donkere, rustige hoeken op.
Wat zijn dan wel realistische nachtrisico’s?
Meer kans heb je op huisstofmijt of allergenen, maar deze vormen doorgaans geen direct gevaar.